zazeli konferencija vU prostoru Doma kulture u Popovači 28. prosinca 2021. održana je početna konferencija projekta „Zlatne žene za zlatnu dob – faza II“ u okviru Programa Zaželi.

Grad Popovača je iz Europskog socijalnog fonda za ovaj projekt ostvario bespovratna sredstva u iznosu od 2.645.900,00 kuna temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojeg je sklopio sa Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.
Kako je istaknuo gradonačelnik Popovače Josip Mišković, projekt je u ovoj fazi omogućio zapošljavanje 30 žena pripadnica slabije zapošljive skupine koje brinu o 180 krajnjih korisnika.

„Mislim da je ovaj projekt itekako važan budući da imamo dosta starije populacije te dolazimo u godine kada ti ljudi ne mogu bez pomoći drugih. Ovaj projekt je stoga još jedan iskorak u poboljšanju kvalitete življenja na području Grada Popovače. Većina zaposlenih žena je, s druge strane, u godinama u kojima je teško doći do posla, tako da ovaj projekt zasigurno predstavlja i doprinos poboljšanju njihova životnog standarda“ – rekao je gradonačelnik.
Zaposlene žene korisnicima pružaju pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće, pomoć u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa i slično), pružaju podršku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, a što je od izuzetne važnosti, naglasio je gradonačelnik Mišković te dodao da su povratne informacije sa terena vrlo pozitivne. „Naši sugrađani starije životne dobi su stekli naviku da im pomažu žene zaposlene na ZAŽELI te su nas samim time obvezali da pokušamo učiniti sve kako bi se projekt nastavio i u budućnosti“- naglasio je gradonačelnik.
Partneri na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – PU Kutina te Centar za socijalnu skrb Kutina.

Mihaela Munko, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ovom je prilikom naglasila kako je izuzetno zadovoljna što se s područja Ispostave Popovača zaposlilo 30 žena dodavši pritom kako je ukupno kroz 16 projekata iz Programa Zaželi, a u kojima je Zavod bio partner, ukupno zaposleno preko 400 žena.
„Važno je napomenuti da se u okviru ovih projekata provode i razne edukacije koje omogućavaju ženama stjecanje dodatnih znanja i vještina s kojima će biti konkurentnije na tržištu rada. U tom periodu u kojem su se projekti provodili bilo je edukacija osposobljavanja za njegovateljice, gerontodomaćice, cvjećarke i slastičarke. Također, bilo je prekvalifikacija za kuhare, učili su se strani jezici, pohađali informatički tečajevi, a neke žene su položile i vozački ispit“-istaknula je Munko.

Projekt se provodi u razdoblju od 18.6.2021. do 18.12.2022. godine.

IMG 20211228 104131

IMG 20211228 111013

 IMG 20211228 111030

IMG 20211228 111136

IMG 20211228 111204