završna konferencijaU prostoru Vinskog podruma 9. prosinca održana je završna konferencija projekta 'ZLATNE ŽENE ZA ZLATNU DOB- faza II'.

Grad Popovača je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Programa zapošljavanja žena „Zaželi", za projekt pod nazivom 'Zlatne žene za zlatnu dob- faza II' ostvario bespovratna sredstva u iznosu od 2.645.900 kuna temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojeg je sklopio sa Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Projekt je u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Razdoblje provedbe projekta je od 18.6.2021. do 18.12.2022. godine, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Kutina.
„Projektom je Grad Popovača u suradnji s partnerom Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Kutina, zaposlio 30 žena u nepovoljnom položaju prijavljenih u evidenciji zavoda za zapošljavanje, dok je Centar za socijalnu skrb kao partner u ovom projektu potaknuo socijalnu uključenost i poboljšao kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju (krajnjih korisnika)“- naglasio je gradonačelnik Josip Mišković.
Trideset zaposlenih žena korisnicima su pružale pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima, pomoć u održavanju čistoće stambenih prostora/domova, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa i sl.), pružale podršku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Budući da je svaka žena pružala potporu i podršku za šest korisnika, ukupno je projektom obuhvaćeno 180 krajnjih korisnika. Pružanje pomoći korisnicima, odnosno zapošljavanje žena, provodilo se kroz 12 mjeseci te se na taj način osigurala dugotrajnija i kvalitetnija podrška krajnjim korisnicima te dugotrajnija zaposlenost i aktivacija osoba u nepovoljnom položaju s ciljem smanjenja njihove dugotrajne nezaposlenosti i podizanja njihove zapošljivosti.
Uz gradonačelnika i njegova zamjenika Lovru Miklaužića, završnoj konferenciji nazočila je i predstavnica Centra za socijalnu skrb Kutina Lidija Belančić te predstavnice Razvojne agencije Sisačko- moslavačke županije koja je također pružila potporu provedbi projekta.

U okviru provedbe projekta, pet zaposlenica uspješno pohađa osposobljavanje za gerontodomaćice koje se provodi u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Kutina.
„S obzirom na velik interes i korisnika, ali i Vas zaposlenih za nastavak projekta, veliko mi je zadovoljstvo izvijestiti Vas kako je ovih dana Grad zaprimio Odluku o financiranju projekta 'Zlatne žene za zlatnu dob- faza III' u iznosu od 1.483.000,00 kuna bespovratnih sredstava. Čim potpišemo Ugovor sa Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao Upravljčkim tijelom, krećemo u provedbu 3. faze projekta u okviru koje se očekuje zapošljavanje žena u trajanju od 6 mjeseci“- naglasio je gradonačelnik Mišković.

IMG 20221209 111022

IMG 20221209 111101